Paliec mājās: izcep Ķirbja maizi!

Kas padara mājas mājīgas? Tik mājīgas, ka negribas apkārt pa pasauli blandīties? Tie ir daudzi faktori,  bet noteikti tās ir arī mājās gatavotas maltītes. Tieši tāpēc mēs atceramies vecmāmiņas pasniegto baltmaizes šķēli ar ievārījumu un auksta piena krūzi, mammas ceptās kotletītes, bubertu un melleņu klimpas…

Mājās gatavota ēdiena smarža, tāpat kā šāda ēdiena baudītāju labsajūta, iesūcas mājas sienās un tik ļoti patīk mājas gariņam. Un tik labi ir sajusties par namamāti, kas šos gardumus pagatavojusi! Šoreiz dalos ar Ķirbja maizes recepti. To esmu izmēģinājusi vairākkārt. Attēlos redzams, ka maizes krāsas intensitāte atkarīga no ķirbja mīkstuma krāsas. Garšu gan tas neietekmē. Un, cik reizes ar šo maizi kādu esmu cienājusi, tik uzslavas esmu saņēmusi.img_6036

Neslēpšu, kad tieši pēc šīs receptes izcepu maizi, sāku aizrauties ar maizes cepšanu. Šī maize nevar neizdoties!

Ķirbja maize

ķirbis 200 g

milti 250 g

šķipsna sāls

raugs 15-20 g

piens 75 ml

  1. Ķirbi nomazgā, nogriež mizu, izņem mīkstumu, sagriež gabaliņos. Liek verdošā ūdenī, kam piebērta šķipsna sāls, un vāra 8 minūtes. (Ūdeni, kurā vārījies ķirbis, neizlej, bet gan izmanto – vāri biezputru zīdainim, izdzer, izmanto zupai vai sautējumam.) Ūdeni nolej, sastampā putriņā un atdzesē.

2. Siltā pienā (piens nedrīkst būt ne karsts, ne auksts, jo karstā pienā rauga šūnas var aiziet bojā un maize nerūgs) izšķīdina raugu, ieber drusciņ miltus, noliek siltumā, lai raugs sāk darboties – masa palielinās tilpumā.

3. Miltiem pieber šķipsnu sāls, pievieno pienu- rauga-miltu putriņu un ķirbja masu. Visu samīca gludā mīklā. Tā kā agrāk maizi necepu, esmu pazaudējusi miksera lāpstiņas, kas domātas mīklas gatavošanai. Nu man maizes mīkla jāmīca ar rokām. Tas prasa kādu laiciņu. Citreiz pat kādas 20 minūtes. Bet ir to vērts. Maize būs garšīga! Jāmīca tik ilgi, līdz mīkla atlec no bļodas un rokām. Tā nu ir tīrā mistika: ir dienas, kad tas izdodas pavisam ātri, bet ir dienas, kad jāmīca un jāmīca, līdz izdodas. Ja mīkla jādabū nost no rokām, pašās beigās var paņemt palīgā kādu drusciņu miltu. Bet uzmanīgi, jo tādējādi palielināsies miltu daudzums un maize būs cietāka. Bumbiņā samīcīto mīklu nedaudz apkaisa ar miltiem, pārklāj ar tīru dvielīti un noliek siltā vietā. Raudzē vismaz stundu, bet vēl labāk – pat divas, trīs un četras stundas. Tagad taču mums laika ir gana. 🙂

img_6290

4. Cepampannā ieklāj cepampapīru un nedaudz izkaisa ar miltiem. Maizi vēlreiz krietni samīca. Ja vēlas, pievieno arī ķirbju un/vai citas sēklas. Sēklas var likt dāsni. Jo, lai cik daudz es tās piebērtu, ēdot vienmēr šķiet, ka to varētu būt vairāk. Izveido klaipiņu –  kādu formu gribi. Es šoreiz cepu apaļu maizes klaipiņu. Maizi noliek uz cepamā papīra. Ļauj uzrūgt vēlreiz 45 minūtes.

img_6027

5. Elektrisko cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Maizes klaipā viegli iegriež krusta zīmi (tieši tā darīja mūsu vecvecmāmiņas) un cep 40 minūtes ventilācijas režīmā. Cepeškrāsnī apakšā ieliek bļodiņu ar ūdeni, lai gaiss ir mitrāks.

6. Maizi izņem no krāsns, atdzesē. Izbaudi maizes smaržu, kas piepilda māju. Ja ir vairāk ēdēju, iesaku produktu daudzumu dubultot un cept divus klaipus!

Paliec mājās un baudi maizi!

Viena doma par “Paliec mājās: izcep Ķirbja maizi!

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s