“Mans bioloģiskais dārzs” un tarte no tajā augušajiem āboliem

llze Žola grāmatā “Mans bioloģiskais dārzs” stāsta par bioloģisko dārzkopību, skaidrojot, kā saglabāt vidi un vienlaicīgi izaudzēt augstas kvalitātes dārzeņus un augļus. img_5470

Šī ir grāmata par ēdamlietu modernu audzēšanu. Tajā paustās atziņas un padomi man ir pieņemami un saprotami.

Savu mazo dārziņu cenšos uzturēt un kopt iespējami pilnīgākā saskaņā ar dabu. Nelietoju pilnīgi nekādu ķīmiju, nekādus minerālmēslus. Neko ne ar ko nesmidzinu. Šur tur šad tad paberu lapu koku pelnus. Visu kompostēju. Turklāt maksimāli izmantoju kompostēšanu uz vietas, kompostējot turpat dobē, apdobē. Tāpēc droši varu apgalvot, ka no manas puses (par nokrišņu ķīmisko sastāvu, protams, neko galvot nevaru) dārzā viss ir ekoloģiski audzis. Arī Konfetnoje šķirnes āboli, kurus šodien izmantoju ābolu un valriekstu tartes cepšanai.

Mīkla, sastāvdaļas:

160 g mīksts sviests

100g cukurs

vaniļa

75 ml piens

1 šķipsna sāls

180 g milti

Visas sastāvdaļas sastrādā mīklā.

Mīklu ieliek mazākā bļodiņā, kā vāciņu virsū uzliek šķīvīti. (Pārtikas plēvē netinu – cenšos ierobežot plastmasas izmantošanu.) Mīklu liek ledusskapī atvēsināties uz 30 minūtēm.

Valriekstu krēms

80 g valrieksti

40 g cukurs.  Saberž, samaļ kopā.

Saldais krējums, kāda karote. (Tīri labi var izlīdzēties ar pienu.)

 

Pielej klāt riekstiem, kas saberzti ar cukuru. Maisa, līdz riekstu masa iznāk kā pabieza putra.

Ābolu rīvējums

2-3 āboli

1/2-1 citrons – sula

 

Ābolus sarīvē. Pielej klāt citrona sulu. Ja vēlas, klāt var pievienot nedaudz cukuru. Bet jāievēro, ka šī tarte ir salda.

Tartes trauka pamatni un malas izklāj ar mīklu. Mazu gabaliņu mīklas atstāj drumslām.  Nu uz mīklas liek riekstu masu un izlīdzina pa trauka pamatni.

 

Tad virsū liek ābolu masu. Pa virspusi vēl pārkaisa ar maziem mīklas pikucīšiem no tās mīklas, kas tika atstāta šādam nolūkam. Un vēl tarti pārkaisa ar dažiem sadrupinātiem valriekstiem.

Cep 180 grādos apmēram 25-30 minūtes vai tik ilgi, līdz tarte ir izcepusies zeltaini brūngana.

img_5452

img_5460

Nu ir pienācis brīdis pagatavot kafiju, izgaršot ekoloģisko ābolu tarti un vēlreiz mierīgi pārlapot Ilzes Žolas grāmatu.

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s