Pirms sākt lasīt Laienas Moriartrijas romānu “Neaizmirstamā gadadiena”, labi būtu vispirms izcept marmorkūku. Tad, izbaudot un pārdomājot grāmatu, kādā brīdī var pagatavot tēju, varbūt karstvīnu (arī to dzer romāna varoņi), pamieloties ar marmorkūku, dziļāk iegrimstot un izjūtot grāmatas tik interesanto atmosfēru. Romāna varones fantastiski labi gatavo. Viena labāk par otru. Kas tik romānā netiek cepts un gatavots. Bet pāri visam ir marmorkūka. Tā ģimenes biznesā ir punkts uz “i”.
Ik pa kārtai viens no ģimenes biznesā iesaistīto cilvēku “pienākumiem ir izcept marmorkūku un nolikt to dzesēties uz virtuves galda”. Marmorkūkai jābūt ceptai saskaņā ar oriģinālo recepti, taču katrs ģimenes loceklis to cep nedaudz atšķirīgi. “Vecmāmiņa Enigma pievieno mīklai divas ēdamkarotes medus, bet krustmātei Rozai patīk pielikt pustējkaroti maltu krustnagliņu. Tomass pieliek vienu olu, Veronika – divas, Greisa – trīs. Neviens, pat ne Lora, nemūžam neuzdrošinātos izmantot gatavo maisījumu no paciņas.” (“Neaizmirstamā gadadiena”, 61. lpp.)
Tā kā nekādas citas norādes par marmorkūkas recepti romānā nav minētas, arī man nācās būt radošai. Tālāk ir mana marmormorkūkas recepte, kurā esmu iekļāvusi romānā minētās sastāvdaļas. Turklāt tās gatavošanas tehnoloģiju izvēlējos tādu, kāda tā varētu būt tās gatavošanas pirmsākumos (romānā aprakstītajos pagājušā gadsimta 30. gados), tātad bez miksera un bez svēršanas. Konija un Roza taču tolaik dzīvoja tik nabadzīgi, ka, domāju, viņām nebija nekādu virtuves svaru produktu svēršanai.
Marmorkūka
Produkti
200 g sviesta (viena paciņa)
2 olas
8 ēdamkarotes cukura
2 ēdamkarotes medus
6 ēdamkarotes skābā krējuma vai piena
14 ēdamkarotes kviešu miltu
1,5 – 2 ēdamkarotes kakao pulvera (bez cukura)
1 tējkarote cepamā pulvera
vanilīns (1/2 tējkarote baltajai mīklai)
citrona vai apelsīna rīvēta miziņa (brūnajai mīklai)
1/2 tējkarote (apmēram 12 piestā saberztas) krustnagliņas – brūnajai mīklai
Pagatavošana
Gatavojot visus produktus dala uz pusēm. Vienā traukā gatavo balto, otrā – brūno mīklu. Sviestu sadala uz pusēm un izkausē, attiecīgi pusi salejot baltajai, bet otru pusi – brūnajai mīklai paredzētajā traukā.
Pievieno cukuru, medu, olas, ar karoti visu labi sakuļ. Tad pievieno miltus, cepamo pulveri un attiecīgās garšvielas baltajai vai brūnajai mīklai. Brūnajai mīklai pievieno arī kakao pulveri. Samaisa viendabīgu mīklu.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Es cepu apaļā (18 cm diametru) lielā jeb, pareizāk sakot, mazā veidnē. Forma jāiesmērē ar sviestu. Tad ar ēdamkaroti pamīšus liek trīs ēdamkarotes baltās, trīs – brūnās mīklas, līdz visa mīkla izlikta formā.
Cep 180 grādu temperatūrā apmēram 40-45 minūtes. Vismaz pirmo cepšanas puslaiku nevajadzētu virināt cepeškrāsns durtiņas, lai kūka nesakrītas. Cepšanas vidū var nedaudz samazināt karstumu, lai kūka nepiedeg. Kūkas gatavību var pārbaudīt, iedurot tajā sausu kociņu, piemēram sērkociņu. Ja kociņu izvelkot, mīkla ap to nav aplipusi, tad kūka ir gatava. Atliek vien nedaudz padzesēt un izņemt no formas.